A tökéletes marhapörkölt elkészítése egy valódi gasztronómiai élmény, amely minden falatban megidézi a hagyományos ízeket és a családi összejöveteleket. Az alapanyagok kiválasztása kulcsfontosságú: a friss, jó minőségű marhahús, lehetőleg lábszár vagy nya


A tökéletes marhapörkölthöz egy nagyobb lábasban zsírt hevítünk, és elkezdjük lepirítani benne a finomra vágott vöröshagymát, közepes lángon 10 percig, majd rádobjuk az apró kockákra vágott paprikát, és azzal is pirítjuk további 5 percig.

Kezdjük azzal, hogy a 2 cm-es kockákra vágott húst hozzáadjuk az edényhez, majd alaposan átpirítjuk, hogy a hús jó ízt kapjon. Ezt követően fűszerpaprikával és köménnyel hintázzuk meg, hogy a fűszerek aromája teljesen érvényesüljön. Ízesítjük sóval, és belekeverjük a felkockázott paradicsomot is. Ezután 100 ml vizet öntünk az összetevők alá, és közepes lángon folytatjuk a zsírjára pirítást, vagyis pároljuk, amíg a víz teljesen elpárolog. Amikor ez megtörtént, ismét adunk hozzá 100 ml vizet, és újra a zsírjára pirítást végezzük. Ezt a lépést még egyszer megismételjük, hogy a hús ízletes és szaftos legyen. Végül felöntjük az egészet 500 ml vízzel, és közepes lángon addig főzzük, amíg a hús kellően megpuhul, így a végeredmény egy ízletes, gazdag étel lesz.

Közben gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, és ha szükséges, pótoljuk alatta a folyadékot. Amikor a hús már majdnem teljesen puha, hozzáöntjük a bort is, felforraljuk, és még 30 percig főzzük alacsony lángon.

Én nokedlit szolgáltam fel mellé, mert úgy vélem, hogy a pörkölt elképzelhetetlen nélküle. Persze, mindenki szabadon variálhatja a köreteket, ahogy csak szeretné. Az viszont biztos, hogy valamilyen savanyúságot érdemes hozzá kínálni, mivel az ízek harmonizálása érdekében ez elengedhetetlen.

Ha esetleg megmaradna belőle egy kis adag, remek gulyáslevest varázsolhatsz belőle. Csak készíts egy ízletes krumplilevest, és forgasd bele a pörköltet. Elsőre talán kicsit furcsának tűnik, de hidd el, a végeredmény mindenki tetszését elnyeri majd!

Related posts