Egy csodás, napfényes délutánon, Budapest varázslatos magaslataiban, négy lelkes magyar és négy francia barát gyűlt össze.


Két impozáns birtok, nyolc lenyűgöző bor, huszonnyolc szint magasságban. Nemrégiben egy különleges francia-magyar borkóstolón vettünk részt a főváros legmagasabb éttermében, ahol a borok ízvilága és a panoráma egyaránt elbűvölt.

Ebből a paraméterből máris világosan kiderül, hol is jártunk: a Virtu, ami a 143 méteres MOL Campus szinte legmagasabb pontján található, éppen egy olyan különleges környezetet biztosított, ahol a tanninok igazán exkluzív módon mutathatták meg magukat egy hideg, de napfényes délutánon.

A Terroir Club és a Chefmarket által gründolt esemény házigazdái a Tokaj-Hétszőlő birtok és a vele eléggé szoros kapcsolatban álló bordeaux-i Cos d'Estournel voltak. A Hétszőlő egyik érdekessége, hogy többet exportál, mint idehaza értékesít, holott Tokaj egyik úttörőjének mondható. 1502-ben a Garai család vásárolta meg a hétdűlőnyi területet (innen a név), majd a világháborúkig császári és királyi bortokként ismerték, hogy aztán a rendszerváltásig mély Csipkerózsika-álomba szenderüljön. Az ébredést követően aztán új élet költözött a vidék egyik legdélibb pontjába és ma már 55 hektáron, organikus szemlélet mellett készülnek az aszúhangsúlyos Hétszőlő-nedűk.

Majdnem duplájára nő a terület, amelyet a lenyűgöző épületeivel és kiváló vörösborával büszkélkedő francia birtok ölel fel. Az intézmény vezetője, Dominique Arangoits, korábban a hasonló tulajdonú Hétszőlőnél szerzett tapasztalatokat.

A két birtok között különleges, testvéries borászati kapcsolat honol, amely gazdagítja mindkét fél munkáját.

Ismerkedésként egy 2022-es elegáns és intenzív Hétszőlő Furmint köszönt be némi gyümölcsösséggel, fehér virágos zamatokkal, majd második tételként - egyben első franciaként - egy olyan erős salutations-szal és frissítő gyümölcsösséggel nyitott a 2022-es Chateau Cos d'Estournel Pagodes de Cos Blanc, hogy máris kedvencnek jelöltük. A 2011-es Tokaj Hétszőlő Furmintban a citrusosság ugyancsak jelen volt, társult hozzá alma és némi keserű mandula. Elegáns, érett tételnek tűnt.

Franciaországba visszarepülve, a 2019-es év varázsát idézte meg a kesernyésen fűszeres, mégis lágyan simogató Chateau Cos d'Estournel - G d'Estournel. Ezt követően egy 2015-ös évjáratú Chateau Cos d'Estournel Pagodes de Cos került a pohárba. Ez a bor nagylelkű, közepesen testes és bársonyos, gazdag ízélménye földes, fás és gyógynövényes árnyalatokkal tarkított.

A sor legimpozánsabb tagja kétségtelenül a 2012-es Chateau Cos d'Estournel volt. Ez a testes, erőteljes vörösbor időt igényelt, de a várakozás minden percét megérte. Az utolsó szakaszokban az édes borok vették át a vezetést, köztük a félédes és édes határvonalán egyensúlyozó 2020-as Tokaj Hétszőlő édes szamorodni, mely gazdag gyümölcsösségével és légies könnyedségével hódított. Végül a Tokaj szívébe nyújtott betekintést a ragyogó aranyszínben tündöklő 2013-as Ötputtonyos aszú zárta le a kört, amely mint egy valódi édes-gyümölcsös klasszikus, mély nyomot hagyott az emlékezetünkben.

Related posts