Szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól? A diétázás helyett próbáld ki az ízek világát! – Életmód tippek

Szeretnél természetes módon formába lendülni? Akkor itt az ideje, hogy a diéták helyett kipróbálj egy praktikus konyhai fogást! Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy ez a különleges fűszer nemcsak arra ösztönöz, hogy lassabban egyél, hanem segít csökkenteni az étvágyadat is.
Ha idegenkedsz a különféle furcsa böjtöktől, vagy a sokszor követhetetlen diéták nem igazán vonzanak, de szeretnél megszabadulni néhány plusz kilótól, itt az ideje, hogy egy kis izgalmat csempéssz a konyhádba – legalábbis az ízek terén. Egy friss kutatás, amely a Food Quality and Preference című szaklapban jelent meg, arra ösztönöz, hogy bátran merülj el a csípős hozzávalók világában, hiszen ezek segítségével hatékonyan csökkentheted a kalóriabeviteledet.
A kutatás alátámasztotta, hogy ez az egyszerű trükk segíthet a testsúlycsökkentésben. Ugyanis, ha csípős hozzávalókat használsz a főzés során, az segíthet abban, hogy kisebb adagokat fogyassz. A tanulmány szerint, a csípős ételek fogyasztása során a szájban lévő égető, bizsergő érzés hatással van arra, hogy mennyi ételt eszünk meg. A csípősség hatására automatikusan kisebb adagokat fogyasztunk és ezáltal az elfogyasztott kalóriák száma is csökken, ami súlycsökkenéshez vezet.
A kutatók egy érdekes kísérletet végeztek, hogy feltárják a chili fűszer hatását az étkezési szokásokra. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha az ételekhez kisebb mennyiségű csípős fűszert adnak, akkor ez valóban hozzájárul-e a lassabb étkezéshez, és végső soron a kevesebb étel elfogyasztásához.
A kutatás során 130 felnőtt vett részt, akik kétféle ételt kaptak: marhahúsos chilit vagy tikka masalát. A kutatók mindkét ételt két változatban készítették el: enyhén fűszerezve és csípősen, hogy alaposan megfigyelhessék, hogyan befolyásolja a fűszeresség az étkezési szokásokat és a kalóriabevitelt. A tanulmány keretein belül a kutatók különböző étkezési viselkedéseket elemeztek, például azt is, hogy a résztvevők mennyi vizet fogyasztottak a csípős ízek enyhítése érdekében. További szempontok, amelyeket vizsgáltak, magukban foglalták:
A résztvevők továbbá kifejezték véleményüket az étvágyukról, az étkezés élvezeti aspektusairól, valamint az ételek csípősségi szintjéről is.
Régebbi kutatások is azt mutatták, hogy a kapszaicin nem csupán az anyagcserét fokozhatja, hanem átmenetileg az étvágy csökkentésében is szerepet játszhat. Ezen kívül hozzájárulhat a bélflóra regenerálódásához, ezáltal segítve az egészséges testsúly fenntartását.