Hibás kékcápa steak került forgalomba számos élelmiszerboltban.

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett bejelentés nyomán, a szlovák hatóságok hatósági ellenőrzés során felfedezték, hogy Spanyolországból importált, fagyasztott szeletelt kékcápa termékben a megengedett határértéknél magasabb higanyszintet mértek. E termékből több tétel is eljutott Magyarországra, különböző hazai vállalkozásokhoz.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnal kapcsolatba lépett az érintett cégekkel, hogy a lehető leggyorsabban tegyék meg a szükséges lépéseket. Fontos, hogy a kifogásolt termékeket mielőbb kivonják a forgalomból, és a fogyasztóktól is visszahívják azokat. A Hatóság figyelemmel kíséri a vállalkozások által végrehajtott intézkedéseket, valamint a visszagyűjtött áruk további sorsát, legyen szó azok megsemmisítéséről vagy elszállításáról.
Termék neve: Vákuumcsomagolt, fagyasztott kékcápa-steak, csontos, bőrrel.
A termékvisszahívás indoka: a megengedett határértéket túllépő higanytartalom.
A higany egy természetben előforduló elem, azaz a levegőben, a vízben és a talajban is megtalálható. Leginkább a tengerekben, óceánokban koncentrálódik a halakban és tenger gyümölcseiben fordul elő, különösen a nagyobb ragadozó halakban. A tengeri halak higanytartalma a tengervíz szennyezettsége miatt magasabb lehet. Fontos megjegyezni, hogy az üzletekben forgalmazott halak higanytartalma általában a határértékek alatt van, és a termékek higanytartalmát rendszeresen ellenőrzik.
A higany, különösen a metilhigany formájában, komoly veszélyt jelenthet az idegrendszerre és az agyi funkciókra. Terhes nők és kisgyermekek különösen fogékonyak lehetnek a higany mérgező hatásaira, ami súlyos következményekkel járhat.
Kérjük, amennyiben a fenti tételazonosítóval rendelkező termékből vásárolt és a termék még a birtokában van, azt ne fogyassza el!