Krémes, dobostorta és Sacher: 5 cukrászda, ahol a desszertek mesterművei mindig kifogástalanok 1. **Cukrászda neve** - Itt a hagyományos krémesek mellett különleges ízesítések is várnak, melyek minden falatban elvarázsolnak. 2. **Cukrászda neve** - A

Hosszú időn át, ha lehetőségem adódott rá, igyekeztem távol maradni az olyan klasszikus cukrászdai remekművektől, mint a dobostorta, az Esterházy-torta, a Rigó Jancsi vagy a francia krémes. Nem tartom magam válogatósnak, de az a művi krém, ami olyan ragacsosan tapadt a szájpadlásomra, mindig elvette a kedvemet tőlük. Így inkább az újhullámos cukrászdák izgalmas és kreatív finomságait részesítettem előnyben. Az utóbbi időben azonban egyre több hely kezdte el méltó módon feléleszteni ezeket a régi kedvenceket, és én is bátrabbá váltam, hogy újra felfedezzem gyerekkorom ízeit. Örömmel tapasztaltam, hogy eddig még egyetlen falat sem okozott csalódást.
Ebben a cikkben olyan különleges cukrászdákat szeretnék bemutatni, ahol a sütemények ízével és látványával minden sütirajongó szívét megnyerhetik. Miután sokáig kerestük a tökéletes falatokat, végre rátalálhatunk öt olyan helyre, ahol a sütemények nem csupán ízletesek, hanem igazi élményt nyújtanak a látogatóknak. A pultok mögött a legkiválóbb alapanyagokkal dolgoznak, hogy minden falat egy újabb örömet okozzon.
Mihályi László váci cukrászdája volt az a hely, ahol megtanultam, mi a különbség a "jól van az úgy" típusú cukrászdák és a valódi szakemberek tudását magukénak tudó, valódi minőséget kínáló helyek között. Egyebek mellett azt is náluk fedeztem fel, hogy én tulajdonképpen nem Dobos C. József ikonikus desszertjét nem szeretem, csak azt nem szerettem, ahogy addig elkészítették nekem. A Mihályi-féle dobosdesszert az eredetihez nagyon közeli receptúra alapján készül: a süteményt felfrissíti, könnyedebbé, de nem kevésbé ízletessé teszi.
A formájában is rendkívül elegáns desszert öt dobospiskóta-lapból áll, öt rétegnyi francia kakaókrémből, kívülről pedig "étcsokoládé-velvet" borítja.
A tetején természetesen ott csücsül az elmaradhatatlan olvasztott cukor, ami a legfőbb oka volt annak, hogy gyerekkorunkban dobostortát kértünk a cukrászdában. Aki szeretné tudni, hogy milyen az, amikor egy ennyire klasszikus íz igazi, profi cukrász kezébe kerül, az meg se álljon Vácig.
A Monarchia korából velünk maradt torták közül személyes kedvencem az Eszterházy. Ez a csupa dió sütemény nem csak isteni finom, ha jól van elkészítve (bár ezt már hozzá sem kellene tennem), de számomra rendkívül elegáns is, ráadásul otthon sem lehetetlen megcsinálni, sőt, de most maradjunk a cukrászdáknál. Az oly sokszor megénekelt Gerbeaud Café 1858 óta várja a vendégeit, már csak a hangulat és az élmény miatt is érdemes ellátogatni hozzájuk, de ha már leülünk a Vörösmarty téren lévő teraszra (hamarosan már tényleg elég jó lesz az idő hozzá), akkor ezt a klasszikus, elegáns helyet érdemes egy klasszikus és elegáns desszerttel köszönteni. Például egy szelet Eszterházy-tortával. Amint megkóstoljuk, azonnal rájövünk, hogy igenis helyre lehet állítani egy ilyen sokszor elhibázott sütemény renoméját is, ha évszázados szakértelemmel nyúlnak hozzá, és a legjobb alapanyagokat használják fel az elkészítéséhez. A Gerbeaud-ban az Eszterházy gluténmentes, diós piskótalapokkal készül, a tejszínes krémet pedig egy kis brandy teszi még izgalmasabbá. Egy kis napsütés, egy szelet sütemény, egy csésze kávé és jó társaság, hát mi kell még egy tökéletes délutánhoz?
Gyerekkoromban a puncskocka volt a legnagyobb kedvencem, főleg a tetejéről lecsipegetett rózsaszín máz miatt, amit mindig nagy élvezettel fogyasztottam el, majd egy köszönöm kíséretében befejeztem az ebédemet. A puncstorta számomra az a sütemény, amit igazán csak felnőttként tudunk értékelni. Bár a látványos, élénk rózsaszín fondant első ránézésre csábító, a valódi kincs a rumos, szaftos töltelékben rejlik. Sajnos, nem mindenki képes tökéletesen megvalósítani ezt a desszertet - gyakran éppen a puncs ízének hiánya rontja el az élményt. Ezért ha valaki biztosra szeretne menni, ajánlom, hogy látogasson el egy Szamos cukrászdába. A közel száz éve működő Szamos puncstortája nemcsak hogy ellenállhatatlanul szaftos, de a töltelék édes-sós arányát is ügyesen eltalálták, így a rumos íz és a mennyei baracklekvár remekül harmonizál egymással. Ha tehát valaki a rózsaszín máz varázsára kíváncsi, ne habozzon, és kóstolja meg a Szamos puncstortáját – garantáltan nem fog csalódni!
Bizonyos helyszínek különleges jelentőséggel bírnak az életünkben, és egyes szokások szervesen kapcsolódnak ezekhez a helyekhez. Amikor a barátaimmal a Magyar Nemzeti Galériába látogatunk, utána természetesen betérünk a Ruszwurm Cukrászdába. Itt mindig úgy érzem, hogy alaposan végig kell néznem a kínálatot, pedig tudom, hogy a végén úgyis egy szelet Sacher-tortát választok. Ez a sütemény nem bonyolult, csupán annyi a titka, hogy friss legyen – és szerencsére itt eddig sosem csalódtam. A torta csokoládébevont teteje roppanós, a közepén elhelyezett baracklekvár csík pedig bőséges, nem csupán díszítésként van jelen. A kakaós tészta könnyed és ízletes, ami miatt teljesen odáig vagyok érte. Azért vonz ez a sütemény, mert egyszerű és letisztult, mégis egy teljesen más világba repít, ahogy minden falatot élvezek. Szigorúan egy csésze presszókávéval párosítva fogyasztom, és persze a barátok társaságában, mert a jó beszélgetések nélkül nem lenne ugyanaz az élmény.
Ha Balatonfüreden jársz, érdemes megállni a Bergmann Cukrászdánál, ahol egy varázslatos desszert-szünettel ajándékozhatod meg magadat. Ha eddig nem tudtad volna, itt található az ország egyik legfinomabb francia krémese! Ez a sütemény a krémesek igazi koronázatlan királya, és a titka a tetején csillogó karamell mázban rejlik. Amikor ezt a csodát megízleljük, szinte csak úgy ragyog körülöttünk a világ. A karamell alatt gazdag, habos tejszínhab vár, ami alatt a lágy, ízletes krém rejtőzik, mindez egy vékony, roppanós levelestésztán. Bár elsőre egyszerűnek tűnik, a tökéletes krémes elkészítése nem mindig könnyű feladat, de a Bergmann csapatánál biztos lehetsz benne, hogy mindig friss és ízletes sütemény vár rád. Ha pedig nem tudsz megállni egy szeletnél, ne aggódj: itt lehetőség van francia krémes torta rendelésére is! Igaz, hogy egy kicsit bonyolultabb egyben elfogyasztani, de hát ki ne szeretne egy kis kihívást a desszertélmények tengerében?