Jelenleg a főzés által nyújtott lehetőségekkel a legjobban támogathatjuk a rászoruló gyermekeket.

Ma indul az UNICEF Magyarország legújabb jótékonysági kezdeményezése, amely egy izgalmas, 12 hónapon át tartó világkörüli "ízutazásra" invitálja a 10-16 éves fiatalokat! A program célja, hogy szórakoztató módon tanítsa meg a gyerekeket a konyhai praktikákra, hogy könnyedén elkészíthessenek egy gyors, ízletes fogást vagy egy különleges ételt a világ távoli tájairól a szombati ebédhez. A névre szóló levélcsomagokban a gyerekek nem csupán a különböző kultúrák ízeivel ismerkedhetnek meg, hanem az egészséges táplálkozás alapjait is felfedezhetik dietetikai tanácsok, matricák, meglepetések és konyhai kihívások révén. Fördős Zé séftippjeivel és a Street Kitchen kulisszatitkaival pedig maguk is a tűzhely mestereivé válhatnak. Ráadásul a program során a legsebezhetőbb gyerekek megsegítésére is hangsúlyt fektetünk, hiszen a csomagokból befolyó bevételt a szervezet teljes egészében nemzetközi humanitárius munkájára fordítja. Csatlakozz te is, és legyél részese ennek a különleges kalandnak!
A KajaKaland sorozat fejezetei egy-egy földrészt vagy országot mutatnak be - Észak-Amerikától Ázsián át egészen Magyarországig -, egyszerűen elkészíthető nemzetközi recepteken, szórakoztató ismeretterjesztő anyagokon és gyakorlati konyhai tudnivalókon keresztül. A receptek elkészítése minden hónapban alkalmat ad a családi kapcsolódásra, közös főzésre, az offline együtt töltött minőségi időre. Szülőkkel vagy nagyszülőkkel, de osztálytársakkal, barátokkal is jó szórakozás egy-egy finom fogás vagy egy uzsonnásdobozba való gyors snack elkészítése.
A csomag tartalma havonta:
A KajaKaland egy izgalmas új élményt kínál, amely az UNICEF Magyarország korábbi népszerű postai levélcsomag-sorozatai, a Két Kis Dínó a világ körül és a Paddington képeslapjai által inspirálódott. Most azonban a figyelem a 10-16 éves fiatalokra összpontosul, mindazokra, akik gyerekkorukban a konyhapulton ülve figyelték a főzés minden apró részletét, és azokra is, akik még nem merültek el a konyhaművészetek világában. Ez a 12 hónapos kaland Zével és a StreetKitchen csapatával lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok bátran felfedezzék a konyhát. A cél nem csupán a főzés elsajátítása, hanem az is, hogy ez a tevékenység örömmé és közös élménnyé váljon, amely során a fiatalok magabiztosan mozoghatnak a konyha világában.
Nem számít, ha még nem vagy jártas a főzésben, mert az alapoktól fogunk indulni, és én megosztom a gyerekekkel azokat a szuper tippeket, amelyek segítségével ők válhatnak a környék legkiválóbb séfjeivé. Ezután garantáltan nem fog kiszáradni a hamburger húsa, és a palacsinta sütése sem lesz bonyolult misztérium. Az a célom, hogy bemutassam, a főzés egy igazán szórakoztató hobbi, amelyet együtt élvezhetünk szülőkkel, nagyszülőkkel és barátokkal. Amit a gyerekek saját kezükkel készítenek, az biztosan a legfinomabb és legegészségesebb étel lesz! Ráadásul, legyen szó Indiáról, Thaiföldről vagy Dél-Amerikáról, mindegyik hely különleges ízvilággal bír, így egyiket sem érdemes kihagyni!
„Tedd saját egyéniségeddel különlegessé a szöveget!” – buzdított Fördős Zé, a StreetKitchen megálmodója és motorja.
Aki regisztrál, nemcsak egy szórakoztató és tanulságos ízutazás részese lehet, hanem közvetlenül hozzájárul ahhoz is, hogy a világ leginkább rászoruló gyermekei, akik nem jutnak elegendő vagy megfelelő minőségű ételhez a válságövezetekben, segítséget kapjanak.
A KajaKaland úgy szórakoztat, hogy közben hasznos, praktikus tudást ad a fiataloknak főzésről és egészséges táplálkozásról, valamint szemet nyit a világra. Nem csak a változatos gasztronómiai kultúrákat mutatja be, de a különféle kihívásokat is. A velünk "ízutazók" részvételükkel egyben valódi segítséget is nyújtanak kevésbé szerencsés társaiknak, akiknek a számára sokszor a tápláló étel sem könnyen elérhető. Játékos tanulás, minőségi időtöltés és társadalmi szolidaritás kéz a kézben
- nyilatkozott Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a kezdeményezés kapcsán.
A program résztvevői elkötelezett szakemberek és elismert közéleti személyiségek, akik mélyen hisznek abban, hogy az otthon készült, kiváló minőségű alapanyagokból készült ételek nemcsak az egészség megőrzésében játszanak fontos szerepet, hanem a közös főzések során eltöltött idő is felbecsülhetetlen. Ez az együttlét nemcsak a gyerekek készségeit fejleszti, hanem serkenti kreativitásukat is, miközben lehetőséget teremt arra, hogy a gasztronómián keresztül átadhassuk számukra a legfontosabb értékeket.
A Kajakalad program szakmai hátterét három elismert szakember biztosítja: Fördős Zé, a Street Kitchen alapítója, Kalas Györgyi gasztro- és gyerekkönyvíró, valamint Antal Emese dietetikus, szociológus. Mindhárman saját területük elkötelezett képviselői, akik tudásukkal és tapasztalatukkal közösen járulnak hozzá ehhez az újszerű, értékteremtő kezdeményezéshez.
A KajaKaland adománygyűjtő programra havi rendszeres támogatásért cserébe lehet feliratkozni, ezzel segítve az UNICEF életmentő munkáját a világ legsebezhetőbb gyermekeiért világszerte. "Tanulj meg főzni és fedezd fel a világ ízeit - jót teszel, miközben jót eszel!" További információ és feliratkozás: www.unicef.hu/kajakaland