Legyél óvatos, ha ezt a figyelmeztetést találod egy élelmiszer címkéjén: komoly egészségügyi problémákhoz vezethet!

A magas IQ-jú emberek 5 leggyakoribb mondata - Te használod őket?
Az E-számokkal jelzett adalékanyagok jelenléte az ételekben régóta közismert, ezért sokan figyelmen kívül hagyják a kockázatokat, amiket jelenthetnek. Különösen nagy lehet a rizikó, ha a gyermekek táplálékáról, vagy olyan rejtett adalékanyagokról van szó, melyek egy szám mögé bújva tesznek kárt az emésztésben vagy az idegrendszerben - derül ki a POLCZ szakértőjének elemzéséből.
Első pillantásra sokan azt hihetik, hogy az élelmiszerek címkéin minden fontos információ megtalálható. A valóság azonban sokkal árnyaltabb: számos rejtett, káros összetevő bújik meg a szövegek mögött, amelyeket csupán egy E-szám takar. Bár ezek jogszerűen fel vannak tüntetve, a legtöbb vásárló valójában nem tudja, hogy mit is fogyaszt. Ezáltal az élelmiszeripar ügyesen normalizálja az adalékanyagok jelenlétét a mindennapi táplálkozásunkban.
Kertész Éva Annamária, a POLCZ szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos színezékek, tartósítószerek és adalékanyagok észrevétlenül bejutottak az ételekbe, így a kisgyermekek tányérjára is. Ezek közül néhány hosszú távon kedvezőtlen hatással lehet az idegrendszerre vagy az emésztési folyamatokra.
Komolyabb a gond, mint ahogy gondolnák a fogyasztók
A Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2009-es tanulmányában azt vizsgálta, hogy a fogyasztók mely tényezőket tartják a legnagyobb kockázatúnak élelmiszer-fogyasztási szempontból. Az eredmény megdöbbentő: az adalékanyagokat mindössze 9 százalék tartotta a legveszélyesebbnek.
Kiderült, hogy a válaszadók többsége az élelmiszerek feldolgozásához és kezeléséhez kapcsolódó kihívásokat, mint például a csomagolás, hűtés és szállítás, tartja a legaggasztóbb problémának. Emellett a növényvédő szerek és a műtrágyák használatát is a legnagyobb fenyegetések között említették.
A tanulmány különös figyelmet szentelt az élelmiszeripar kockázatainak értékelésére. Érdekes módon a szakértők a fogyasztói vélekedésekkel ellentétes prioritásokat állítottak fel. A legnagyobb kockázatot az adalékanyagok jelentették, ezt követően a növényvédőszer-maradványok, a géntechnológiával módosított élelmiszerek, a sugárzás szintje, valamint az ételmérgezés állt a sorban.
Ez is alátámasztja, hogy a címkéken feltüntetett E-számok láttán a közvélemény gyakran elfeledkezik a mögöttes kockázatokról, illetve a betegségek és idegrendszeri problémák lehetséges veszélyeiről. Holott, ha egy kis tudatossággal és figyelemmel közelítünk az élelmiszerekhez, mindannyian jelentős lépéseket tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében.
Ha még az alufóliát is távol tartjuk az étrendünkből, érdemes messzire elkerülnünk ezt az E-számot is!
Az élelmiszergyártók nem hangoztatják, hogy az alumínium szervezetben történő felhalmozódása ideg- és csontbántalmakhoz vezethet, de akár az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepe lehet. Egy teljesen egészséges szervezet könnyedén kiválasztja ezt az anyagot, de például veseelégtelenségben szenvedők számára kiemelten veszélyes lehet.
Bár sokan az alumíniumot csupán alufóliaként vagy üdítős dobozként ismerik, valójában ez az anyag gyakran rejtőzik az élelmiszerekben is – méghozzá sokkal diszkrétabb formákban.
Még a legszokványosabb süteményezési pillanatokban is fellelhető az alumínium, hiszen ezt az anyagot korlátozás nélkül alkalmazhatják a cukorkák bevonataként, valamint torták és sütemények díszítésére. A címkéken jellemzően E173 néven találkozhatunk vele, ami miatt a laikusok könnyen figyelmen kívül hagyhatják, hiszen nem biztos, hogy tudják, mire is utal ez a kód.
A polcról a tányérra - tudatos választásokkal.
Az E-számok ügyesen, "hátulról" kerülnek a tányérjainkra, mivel sok esetben nem tudjuk, mit is rejtenek valójában, vagy milyen hatással lehetnek az egészségünkre. Ha a hosszú távú következményeik is nyilvánvalóvá válnának, valószínűleg sokan másképp válogatnák meg, mit tesznek a bevásárlókosarukba. Az ideális célunk: egy rövid összetevőlista, amelyben minden elem ismerős és természetes.
Az adalékanyagok és tartósítószerek teljes kiiktatása szinte lehetetlen feladat, de néhány egyszerű, mégis hatékony tipp segíthet csökkenteni azok napi bevitelét. Fontos, hogy mindig alaposan átnézzük a termékek címkéit – ez még a hagyományosan elkészített rizs esetében is igaz. Mindössze két hét tudatos figyelmes étkezés elegendő lehet ahhoz, hogy új, meglepő információk derüljenek ki egy-egy alapélelmiszerről vagy akár egy régóta kedvelt snackről.
Fontos, hogy az adalékanyagok figyelmes vizsgálatára koncentráljunk, ugyanakkor a hozzáadott cukor mennyisége is lényeges tényező lehet. Amennyiben a terméken 2-3-nál több E-szám található, érdemes inkább elkerülni a vásárlását, és inkább visszatennünk a polcra.
Az otthoni főzés is jelentősen csökkentheti a bevitt káros anyagok mennyiségét, hiszen sokkal egyértelműbb, hogy pontosan mi kerül bele egy-egy ételbe. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a különböző fűszerkeverékeket, porokat sem, ezek is rengeteg láthatatlan káros anyagot tartalmazhatnak.
Nem minden készétel a legnagyobb ellenségünk.
A készételek sokszor megtévesztőek lehetnek, hiszen a legtöbben azonnal a tartósítószerekre asszociálnak, amint hallják a kifejezést. Az igazság viszont az, hogy a piacon már elérhetők olyan termékek is, amelyek mentesek az adalékanyagoktól. Ezek az innovatív készítmények alternatív tartósítási eljárásokkal, mint például a hőkezelés vagy a fermentálás révén készülnek, így egészségesebb választást kínálnak.
A hőkezelés folyamata során a termékeket óvatosan melegítik, ezzel elpusztítva a romlást előidéző mikroorganizmusokat anélkül, hogy mesterséges anyagokat adagolnának hozzájuk. Ezzel szemben a fermentálás egy természetes érlelési eljárás, amelyben hasznos baktériumok felelnek a termékek tartósságáért.
"Az egészségem védelme érdekében személyes okokból kezdtem el elkerülni bizonyos adalékanyagokat. Ekkor döbbentem rá, hogy még a legegyszerűbb élelmiszerek, mint a csomagolt húskészítmények is tartalmazhatnak cukrokat, mint térfogatnövelő szereket. Ez megerősítette bennem azt a hitet, hogy érdemes alaposan szemügyre venni a vásárolt termékeket, és a készételek között is a kíméletes tartósítással készült, adalékanyag-mentes alternatívákat kell keresni." - mondta a POLCZ FOOD szakértője, Kertész Éva Annamária.
Számos ipari folyamat során valóban alkalmaznak cukrot térfogatnövelőként, nem csupán az íz élénkítése érdekében, hanem a termékek tömegének és állagának befolyásolására is. Éppen ezért lényeges, hogy alaposan átnézzük az összetevők listáját.
Káros az idegrendszerre, mégis megtalálható a boltokban
Számos üdítőital, cukorka, lekvár és színes tejdesszert előállításakor – különösen a gyengébb minőségű, tömegtermelésű termékeknél – még mindig használnak olyan mesterséges színezékeket, mint az E110. Ezen kívül a nátrium-benzoát (E211) az egyik legelterjedtebb tartósítószer, amely gyakran megtalálható gyümölcslevekben, lekvárokban, szószokban és készételekben is.
A Southamptoni Egyetem Pszichológiai és Orvostudományi Karának csapata által végzett 2007-es kutatás egyértelműen bizonyítja, hogy a hiperaktivitás és figyelmetlenség kimutatható volt három- és nyolcéves gyermekeknél az E110 és az E211 fogyasztása után.
Egyértelmű, hogy semmi keresnivalója a legkisebbek poharában ennek a két anyagnak, így, ha szembejönnek az üdítők csomagolásán, érdemes mást választani helyette.
Egészséges étkezés, tiszta lelkiismeret.
A tudatosság nem hibátlan étkezést jelent, hanem jobb döntéseket a mindennapok során. Minden egyes megfontolt választás közelebb visz egy tisztább, egészségtudatosabb étrendhez. A legszembetűnőbb jel, ha az összetevők listája minél rövidebb, ugyanis ha egy termék nem rejteget semmit, az a címkéjén is látszik. Célszerű tehát olyan megoldásokat keresni, amelyek nemcsak kényelmesek, hanem tiszta lelkiismerettel is fogyaszthatók.