Pénzt és energiát takaríthatsz meg, ha ügyesen pakolod be a mosogatógépet.

Lassan már alig van háztartás, ahol a mosogatógép ne lenne alapkellék. Ha szeretnéd belőled kihozni a legtöbbet, a szakértők tanácsait érdemes megfogadni.
Morgan Eberhard, a Procter & Gamble észak-amerikai üzletágának vezető kutatója szerint a házimunka során a legtöbb nézeteltérés forrása a mosogatógép használata. Eberhard megjegyzi, hogy "mindenki úgy véli, hogy az ő módszere a helyes". Bár ezt nehéz lenne objektíven megítélni, az tény, hogy a mosogatógépbe való bepakolásnak megvannak a maga szabályai. Ezek nem csupán a hatékonyság miatt fontosak; a megfelelő elrendezés segítségével pénzt és energiát takaríthatunk meg, ráadásul az edények is alaposabban tisztulnak. A következőkben szakértők útmutatása alapján összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a hatékony mosogatógép használathoz.
Eberhard szerint a megfelelő pakolás kulcsa, hogy honnan ered a víz. Ha nagy edényekkel blokkoljuk az útját, ne csodálkozzunk, ha koszosak maradnak az edények. Elmondása szerint "a nagyobb darabokat gyakran az alsó kosár hátulja vagy oldala felé érdemes elhelyezni, mivel ez kisebb valószínűséggel blokkolja a mosószer-adagolót vagy a szórókart."
A gép felső része a csészék, bögrék, poharaknak fenntartott rész. Eberhard szerint a horgok közé, fejjel lefelé érdemes ezeket betenni, mert így tisztábbak lesznek, és nem gyűjtik össze a vizet. Amikor olyan tárgyakról van szó, mint a borospoharak és más kényes üvegáru, azt javasolta, hogy hagyjuk őket ujjnyi távolságra egymástól a felső rácson, vagy használjuk a talpas edénytartót, ha a mosogatógép rendelkezik ilyennel. Bármi, ami műanyagból készült, a felső állványhoz tartozik, mivel a "hőmérséklet általában hűvösebb marad a felső tálcán, ami megakadályozza az olvadást" - mondta.
Eberhard különös vonzalmat érez a koszos evőeszközök fejjel lefelé történő elhelyezéséhez a tartójukban, mivel így elkerülheti, hogy a használt részükkel érintkezzen. Ugyanakkor Becky Rapinchuk, a takarítás szakértője, arra figyelmeztet, hogy jobb, ha az evőeszközöket rendezetlenül helyezzük el, hogy elkerüljük az átfedéseket - például ne kerüljenek egymásra a kanalak -, így biztosítva, hogy a mosószeres víz minden egyes darabot alaposan elérjen, hatékonyan eltávolítva a szennyeződéseket.
A szakértők széles körben egyetértenek abban, hogy a tányérokról érdemes eltávolítani a maradék ételeket, mielőtt azok a mosogatógépbe kerülnek. "Úgy vélem, hogy így minden sokkal tisztább lesz, és kevesebb munkát igényel a mosogatógép és a szűrő karbantartása" – mondta Rapinchuk. Jill Bauer, aki az otthonok és életmódok szakértője, hangsúlyozza, hogy ez nem azt jelenti, hogy kézzel kellene előmosogatni. Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy az ételmaradékok felhalmozódása könnyen meghibásodásokhoz vezethet, ezért érdemes a legnagyobb részüket eltávolítani. "Ha valami nagyon odatapadt a tányérra, érdemes azt forró vízbe áztatni, mielőtt a gépbe tennéd, hogy megpuhuljon a maradék" – ajánlotta.
Rapinchuk egy olyan tippet is megosztott, ami pénztárcabarát. "Mielőtt elindítod a mosogatógépet, nyisd meg konyhai csaptelepet forró vízzel, majd nyomd meg az "indítás" gombot. Gyorsabban felmelegíti a mosogatógépet" - árulta el.
Nem akard túlterhelni az eszközt, tartja Eberhard. "Mivel azt szeretnéd, hogy a víz minden edényt elérjen, fontos, hogy ne pakold túl a mosogatógépet, és ne rakd egymásra az edényeket. Ha túlságosan tele van, megakadályozhatja, hogy a víz és a mosogatószer elérje az edények piszkos részét." Lehet, hogy úgy tűnik, ez vízpazarlás, ugyanakkor Eberhard mindenkit megnyugtat, hogy még ebben az esetben is kevesebb vizet fogyasztunk, mint a kézi mosogatással.