Sokan hajlamosak csupán levesekhez felhasználni, pedig a karalábé sokkal gazdagabb lehetőségeket rejt magában, mint csupán egy leveszöldség.


A karalábé, a káposztafélék családjának különleges tagja, a karfiol és a brokkoli rokonaként vonul be a zöldségek világába. Eredete rejtélyes, hiszen egyes források Észak-Európába helyezik származását, míg mások a Földközi-tenger vidékét említik. Az viszont biztos, hogy már az ókorban is népszerű volt, hiszen több görög és római szakácskönyvben is találkozhatunk vele.

A karalábé a növényi rostok igazi kincsestára, amely segíti az emésztőrendszer optimális működését és hozzájárul a szív egészségének megőrzéséhez. Emellett számos ásványi anyagot tartalmaz, így például kalciumot, káliumot, magnéziumot, jódot, foszfort, szelént és ként, amelyek mind hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. Vitaminok terén is bővelkedik: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin megtalálható benne, ezért érdemes nemcsak főzve, hanem nyersen is beiktatni az étrendünkbe.

A karalábé nemcsak tápláló, hanem rendkívül alacsony kalóriatartalmú zöldség is. Glikémiás indexe is kedvező, hiszen csak minimálisan emeli meg a vércukorszintet. Éppen ezért remek választás a kalóriacsökkentett és sószegény étrendekhez, hiszen ízletes kiegészítője lehet a diétának.

Bár tavasszal a legfrissebb és legfiatalabb, ez az alapanyag nemcsak megfizethető és könnyen hozzáférhető, hanem az év minden szakában elérhető, így bármikor feltölthetjük vele a konyhánkat. Nyugodtan tárolhatjuk hűtés nélkül is: akár 2-3 napig is elvan egy konyhapulton. Ha viszont hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, érdemesebb a hűtőszekrénybe helyezni, hogy megőrizzük frissességét.

Fontos, hogy figyeljünk a karalábé frissességére, mivel ez a zöldség hajlamos a fásodásra, ami megnehezíti a feldolgozását és a fogyasztását, így az étkezés élvezete is csökken. Vásárláskor törekedjünk arra, hogy olyan példányokat válasszunk, amelyek sima felületűek, nincsenek repedések rajtuk, tapintásra nedvesek és kellemesen puhák, akár egy enyhe nyomásra is engednek.

Bár sok esetben a kukában végzi, a levelek valójában értékes tápanyagforrást kínálnak. A töltött káposzta mellett remek alternatívaként zöldségekkel és hússal egyaránt megtölthetjük őket, a töltött csomagokat pedig ízletes paradicsomos vagy krémes tejszínes szószban is megfőzhetjük. Emellett készíthetünk belőlük főzeléket vagy levest, de köretként és salátákban is megállják a helyüket. A kapor különösen jól harmonizál velük, fokozva az ízek élvezetét.

A karalábé nemcsak nyersen ízletes, hanem a gasztronómiai lehetőségek tárháza is rejlik benne. Képzeljük el, ahogy egy gőzölgő levessel indítunk, majd főzelékként tálaljuk, vagy akár köretként is megjelenhet az étkezéseink során. Salátákban is remekül megállja a helyét, így bátran kísérletezhetünk vele, hogy felfedezzük az ízek világát!

Related posts