**Szalmonella: Milyen hosszan tartanak a tünetek? - Tippjeink a fertőzés elkerülésére** A szalmonella fertőzés kellemetlen és néha komoly egészségügyi problémákat okozhat. A tünetek, mint például a hasmenés, hányás és láz, általában 6-72 órával a baktéri


A szalmonella az emésztőrendszeri fertőzések egyik legelterjedtebb kórokozója, és különösen a melegebb nyári hónapokban válik aktívvá. Nézzük meg, milyen jelek és tünetek utalhatnak a fertőzésre!

A betegség becsületes neve szalmonellózis, amelyet a Salmonella baktériumnemzetség tagjai váltanak ki. A köznyelvben ezzel együtt többnyire csak szalmonellaként hivatkozunk a fertőzésre. A kórokozó sokféle úton terjedhet, az esetek zöme azonban élelmiszer eredetű a megbetegedés. Elsősorban a nem megfelelően hőkezelt húsféleségek és a tojás jelent veszélyt, bár - mint arra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet tájékoztatójában - gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel; nyersanyagról, eszközről, személyről vagy állatról a baktérium. A fertőzésveszélyt nagyban fokozza, ha a baktérium az adott ételben el tud szaporodni - jellemzően a helytelen tárolás, illetve a hűtés hiánya miatt.

A szalmonellafertőzés első tünetei a szennyezett étel elfogyasztását követően néhány órával, de akár néhány napon belül is jelentkezhetnek - írja a Clevelandi Klinika. A legjellemzőbb panasz a hasmenés és a láz, hozzátéve, hogy előbbihez bélrendszeri vérzés, utóbbihoz hidegrázás is társulhat. Szintén gyakoriak a gyomorfájdalmak- és görcsök, a fejfájás, továbbá a betegeket hányinger, hányás is kínozhatja. Érdemes kiemelni, hogy a szalmonellás betegek maguk is terjeszthetik a fertőzést, ezért nagyon fontos betartani az alapvető higiéniai szabályokat, különösen tekintettel a rendszeres kézmosásra. Ezenkívül szem előtt kell tartani az általános útmutatást, miszerint lázas, hasmenéses beteg lehetőleg ne foglalkozzon ételkészítéssel, -felszolgálással.

A szalmonellózis általában önmagától gyógyul, és az orvosok általában csak súlyos esetekben javasolják antibiotikumok alkalmazását. A betegség tünetei általában három-öt napon belül eltűnnek, azonban addig a legfontosabb feladat a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel biztosítása, hogy pótolhassuk a hányás és hasmenés következtében elveszített vizet és elektrolitokat. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász és gasztroenterológus korábbi cikkünkben arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor a víz és a cukrozatlan teák a legjobbak, és ha hányinger lép fel, akkor apró kortyokban, lassan érdemes inni, hogy a folyadék bent maradjon. Továbbá megfigyelték, hogy a hűtött italok általában kellemesebbek a betegek számára, míg a sűrű, tömény italokat, mint például a gyümölcsleveket és a tejet, célszerű elkerülni a gyógyulás ideje alatt.

Ahogy már említettük, a szalmonellafertőzés leggyakrabban ételek révén terjed. Fontos megjegyezni, hogy a szalmonellával szennyezett ételek külseje és illata nem árulkodik arról, hogy biztonságosak-e vagy sem. Ezért a legjobb védekezési mód a gondos hőkezelés, amely hatékonyan elpusztítja a baktériumokat. Sütés vagy főzés során ügyeljünk arra, hogy az étel minden részének el kell érnie a legalább 75 Celsius-fokot ahhoz, hogy a kórokozók biztosan elpusztuljanak. Továbbá, étkezés után a maradékokat minél hamarabb hűtsük le és helyezzük a hűtőszekrénybe. Ha később szeretnénk fogyasztani, fontos, hogy az ételt alaposan forrósítsuk fel újra, hiszen csak egy kis melegítés nem elegendő a biztonságos étkezéshez.

A konyhai higiénia terén Tóth Dávid, a Nébih Vendéglátás- és Közétkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetője, egy korábbi interjú során hangsúlyozta, hogy az ételkészítés első és legfontosabb lépése az alapos kézmosás. Kezeink a legfőbb közvetítők a szennyeződések világában, így könnyen átvihetjük a baktériumokat és egyéb szennyeződéseket az alapanyagokról a konyhai felületekre. Ezért elengedhetetlen, hogy az egyes alapanyagokat, mint például a húsokat és zöldségeket, elkülönítve kezeljük. Például nem tanácsos ugyanazt a vágódeszkát használni a csirkemell és a salátába szánt paradicsom, paprika feldarabolásához. A nyers zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan öblítsük le felhasználás előtt, míg a húsok mosása nem ajánlott. Éppen ezért az éttermek konyháiban külön húselőkészítő edény található, hogy elkerüljük a keresztfertőzés kockázatát.

Related posts