Ez a leveles zöldség valódi kincs az immunrendszered számára, és érdemes napi szinten beiktatni az étkezéseidbe!
Ez a leveles zöldség valósággal megerősítheti egészséged alapjait.
Bár a magnézium-kiegészítők hasznosak lehetnek, a legjobb módja a magnéziumbevitelnek, ha természetes forrásokból, például gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával gondoskodsz róla. Kiváló választások lehetnek a tökmag és a fekete bab, de a dietetikusok szerint a spenót a legértékesebb magnéziumforrás. Érdemes tehát gazdagítani az étrendedet e tápláló ételekkel!
Ez a leveles zöldség ugyanis nemcsak tele van magnéziummal, de sokféleképpen is elkészíthető anélkül, hogy csökkenne a tápértéke. Paula Martin Clares táplálkozási szakértő szerint ráadásul a haj, a bőr és a csontok egészségére is jótékony hatással lehet, hiszen kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, B-vitaminokat, valamint A- , C-, E- és K-vitamint is. tartalmaz.
A D-vitaminhoz hasonlóan, ami az utóbbi időszakban szintén kiemelt figyelmet kapott, a magnézium is egy olyan tápanyag, amelyből sokan szenvednek hiányt. Pedig a szervezetünk számára elengedhetetlen: a magnézium több száz különböző testi funkció működésében játszik kulcsszerepet. "Jó kondícióban tartja az izmokat és erősíti az immunrendszert" - mondja Itziar Digón, táplálkozási szakértő, a Vogue-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy a magnézium segíthet a fáradtság csökkentésében is.
Tanulmányok továbbá azt is kimutatták, hogy a vérnyomás csökkentésében is segíthet. Sőt, mivel bélműködést serkentő tulajdonságokkal rendelkezik, a szervezetünk méregtelenítésben is fontos szerepet játszhat.
A spenótot magas magnéziumtartama miatt (24 mg/ csésze) is ajánlják a szakértők, de számos egyéb tápanyaggal is rendelkezik. Lauren Manaker dietetikus egyenesen "táplálkozási erőműnek" nevezi a leveles zöldséget, ami egy igazi szuperélelmiszer.
A spenót nem csupán kiváló magnéziumforrás, hanem számos más értékes tápanyagot is rejt magában. Például a kalcium, amely a csontok egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, és a kálium, amely hozzájárul a szív optimális működéséhez. Ezen kívül gazdag vasban is, ami elengedhetetlen az oxigén szállításához a szervezetben. Ne feledkezzünk meg a K-vitaminnal sem, amely a véralvadás folyamatában segít, továbbá az A-vitamin, amely a bőr védelmét szolgálja, és a C-vitamin, amely erősíti immunrendszerünket. A spenót tehát valóban egy tápláló zöldség, amely sokféle módon hozzájárulhat egészségünkhöz.
A spenót nem csupán egy ízletes zöldség, hanem egy igazi táplálkozási kincs is. Gazdag rostokban, ami hozzájárul a bélrendszer egészségéhez, és tele van antioxidánsokkal, mint például lutein és zeaxantin, amelyek kifejezetten jótékony hatással vannak a szemünkre. Ezen túlmenően, a nitrátokban gazdag spenót segíthet a vérkeringés javításában is, így a fogyasztása nemcsak ízletes, hanem egészségünkre is kedvező hatással bír.
És még mindig nem értünk a végére: Olivier Courtin-Clarins orvos, a "Szépség a receptjeimben" című könyv szerzője, hangsúlyozza, hogy a spenót gazdag rostokban, ami nemcsak az emésztést segíti elő, hanem hozzájárul a jó közérzet fenntartásához is. Továbbá, a spenót alacsony kalóriatartalmának és jelentős rosttartalmának köszönhetően a kutatások szerint a vércukorszint csökkentésében is szerepet játszhat.
A leveles zöldségek, például a spenót, rendkívül sokoldalúak, hiszen nyersen és főzve egyaránt élvezhetjük őket. Érdekes módon a főzés nemcsak hogy nem csökkenti a bennük lévő magnézium mennyiségét, hanem a spenót magnéziumtartalma a hőkezelés során akár növekedhet is!
"Valóban, a zöldségek főzésekor bizonyos vízben oldódó vitaminok mennyisége csökkenhet, viszont az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium, a vas és a kalcium felszívódása valójában javul. Ennek oka, hogy a főzés során a molekulaszerkezetük átalakul, így ezek az anyagok biológiailag könnyebben hozzáférhetővé válnak" - magyarázza Digón.
A spenótot számos módon fogyaszthatjuk. Hozzáadhatjuk a salátákhoz, tésztaszószokhoz, rizses ételekhez, levesekhez, sőt, az omlettedet vagy smoothie-dat is felturbózhatod vele. És hogy mikor érdemes enni? Digón azt javasolja, hogy este fogyasszunk főtt spenótot, hogy elősegítsük az emésztést és a felszívódást a jó alvás érdekében.
Manaker arra figyelmeztet, hogy a spenótban jelentős mennyiségű oxalát található, ami hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, főként, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk. Ha tehát hajlamos vagy vesekőre, vagy más komoly egészségügyi problémákkal küzdesz, érdemes orvossal konzultálnod. Így megtalálhatod a legmegfelelőbb módját annak, hogy a spenótot biztonságosan beépítsd az étrendedbe.


